Започнаха строителните дейности за водопровода от Мало Бучино до Перник

Дата на публикуване: 01.02.2020 12:57
Започнаха строителните дейности по изкопите и полагането на тръбите за водопровода от Мало Бучино до Перник. Обектът беше инспектиран от министъра на икономиката Емил Караниколов, областния управител Емил Костадинов, кмета на Община Перник Станислав Владимиров, както и от представители на фирма „Монтажи“, които са изпълнители. 
„Мобилизиран са екипи от специалисти, които имат опит в създаването на ВиК мрежи. Пълно съдействие оказват и експерти от Камарата на строителите . 
Вярвам,че всички етапи от изграждането на новото трасе ще бъдат приключени възможно най-бързо. Така ще се насочи вода от водосбора на „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София към Перник“. Това заяви областният управител инж. Емил Костадинов по време на инспекцията.
Той уточни, че  бедственото положение в Перник ще бъде удължено с още 30 дни, считано от 2 февруари 2020 г. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб.
„Не спираме да работим. С подкрепата на премира Бойко Борисов и правителството, министър Емил Караниколов и зам.-министър Николай Нанков правим всичко възможно, за щ да върнем нормалния начин на живот на перничани.
Всеки ден получаваме данни за язовира и през последните четири дни няма загуби в язовир „Студена“, допълни инж. Костадинов.
 
„27 039 000 лв.с ДДС  е стойността на проекта за довеждащия водопровод, който ще свърже водопреносната мрежа на София с тази на Перник.За него има непредвидени дейности на стойност около 1 900 000 лв., които ще бъдат възстановени", каза министър Караниколов.Той добави, че ще бъде изградена и система за мониторинг и управление на язовир "Студена",която струва 150 000лв.
"По този начин ще се знаят всички притоци, които влизат и съответно колко е разхода в язовира.  Денонощната работа ще продължи, за да решим проблема. Към момента има 6 екипа на терен, но Камарата на строителите все още оглежда трасето. Тръбите вече идват, очакваме общо 130 камиона до 25 дни. Проектът ще бъде качен в понеделник на страницата на министерството на икономиката ", уточни министърът на икономиката.
 
„Язовирът не спада , притокът е добър, което помага да не влезем в мъртвия обем. В момента, който се изгради новият водопровод, спираме водоподаването от язовир "Студена" . По този начин той ще започне да  се пълни по-бързо. В момента, в който стигнем обем, даващ ни по-дългосрочна перспектива без риск , водният режим ще бъде първо намален и после прекратен, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.
 
Министър Караниколов се извини  на всички , на които ще бъде причинено неудобство при ремонта. Поради изграждането на водопровода се спира движението в участъка от разклона за с. Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци

Търсене