Новини
Емил Костадинов, областен на Перник: Правим всичко възможно до перничани да стигне питейна вода
11.01.2020

Водещ: Господин Костадинов, каква беше фактическата ситуация, която заварихте при встъпването ви в длъжност като областен управител по отношение на водната криза?

Емил Костадинов: Изключително тежка ситуация. Още при встъпването ми в длъжност заявих, че за кризата с водата в Перник трябва да обединим усилия и да работим в постоянен диалог. Не жаля време, нито усилия и труд, за да върнем живота на хората в община Перник в нормалния му ритъм. Разбирам напълно натрупалото се напрежение, но ескалацията му по никакъв начин няма да допринесе за положителен развой на кризата. Както знаем по инициатива на премиера господин Бойко Борисов правителството отпусна 35 млн. лв. за Перник за справяне с водната криза. Планът за усвояването им включва довеждане на вода, изграждане на нов магистрален водопровод, ремонт на пречиствателните станции, на водопроводната и канализационната мрежа на града. Тук искам също и да благодаря лично на премиера, че навръх Коледа мобилизира целия кабинет и на 31-ви декември парите бяха в сметката на Община Перник. Благодарност искам  да изразя и към министър Емил Караниколов и зам. министър Николай Ненков, че буквално се преместиха да живеят в Перник последния близо месец. Не спираме нито за момент да обикаляме и да търсим нередности и решения на проблемите.

Водещ: Постъпвала ли е информация в областната администрация за критично ниски нива на язовир „Студена“, когато това вече е било ясно?

Емил Костадинов: Откакто съм областен управител всяка сутрин постъпва информация от ВиК Перник и съм запознат с притока и разхода, както и с нивото на язовира. За работните процеси, комуникацията преди встъпването ми в длъжност няма как да отговоря.

Водещ: Ваше задължение ли е да се изпраща информация до ресорните министерства? Задавам ви този въпрос, за да разберем имало ли е кореспонденция между областния управител, вашият предшественик, Министерството на околната среда и водите и на регионалното развитие по тази тема?

Емил Костадинов: Тази информация се подава от ВиК до съответните ресорни министерства. Това са официални процедури и канали на обмен на информация.

Водещ: Актуална ли е хипотезата, че до драстично намаляване на водата се е стигнало заради ремонта на язовирната стена на „Студена“?

Емил Костадинов: Публично известно е, че в момента тече проверка на ремонта на язовирната стена. Нека компетентните органи коментират резултатите,  когато всичко приключи.

Водещ: Опасявате ли се, че водната криза може да прерасне в социална и икономическа, ако „Стомана“ изнесе спешните си поръчки и освободи работниците в неплатен отпуск? Какви са възможните решения на този казус?

Емил Костадинов: В бедственото положение, в което се намира Община Перник, няма как да бъде подадена вода към завод „Студена“. Убеден съм, че ръководството на завод „Стомана“ има планове и ще намери алтернативни решения за водоснабдяване. Водата в момента ни е изключително ценна и правим всичко възможно до перничани да стигне питейна вода. Няма нищо по-важно от това нещо.

Водещ: Казахте част от мерките, които са предприети през последните два месеца, за да бъде преодолян проблемът. Какво още предстои, кои са най-важните задачи?

Емил Костадинов: Както ви казах целият държавен апарат е мобилизиран за решаване на проблема с водата в Перник. Не се пестят нито усилия, нито средства. Ще бъде изграден магистрален водопровод, работи се по новата и старата пречиствателна станция. Предстои да бъде подменен водопроводът и канализационната системи. В Перник са командировани екипи от други ВиК дружества, които подпомагат ремонтната дейност. Тъй като имаме много аварии, на ден се отстраняват между 15 и 20 аварии. Искам специално да благодаря на всички тези екипи, които идват от страната, за да помогнат в този тежък момент за Перник.

Водещ: Сега надеждите за вода са насочени към месец март, когато се очаква снеготопене. Това ли е реалистичният срок за излизане от режима?

Емил Костадинов: Истината, колкото и неприятна да е тя, е, че конкретен срок не може да бъде определен. Предприетите драстични мерки са действията на правителството, това ще стане във възможно най-кратките срокове за толкова сериозна криза. Вече ви описах колко дейности текат в момента и колко предстоят да започнат. Всяка от тях отнема време за реализиране и време, за да заработи, да даде резултати. Няма решение, което да ни извади веднага от кризата. В противен случай щеше да е приложено вече.

Водещ: Тази седмица се появи информация, че отново се организира автопоход под надслов „Къде ни е водата?“, за днес ставаше въпрос. Очаквате ли да се стигне до блокиране на пътища?

Емил Костадинов: Автопоходът е обявен в социалните мрежи, а разрешението се дава от общинска администрация. Повтарям отново – разбирам недоволството, аз също живея в града, нямам вода вкъщи, но не мисля, че има една група доволни и една група недоволни. Водният режим засяга всички ни. До какво позитивно ще доведе ескалацията на напрежение? Блокиране на автомагистралата само ще нажежи и без друго тежката обстановка. Няма нито да пусне водата, съмнявам се и да облекчи някого и да го накара да се чувства добре от създадените безредици. Държа да подчертая – не неглижирам въпросите, тъкмо обратното. Те са резонни и ще намерят своите отговори, но те няма да дойдат като се блокира пътя. Те идват от компетентните органи, които както виждате действат със замах. В момент на криза трябва да сме обединени, да се подкрепяме, а не обратното. Апелирам към спазване на обществения ред и се надявам здравият разум да надделее.

Водещ: Окончателно ли е решението за отмяна на фестивала „Сурва“ тази година? Това също създаде негативно усещане у жителите, които очакваха този фестивал?

Емил Костадинов: Да. Решението на Община Перник за отмяна на международния фестивал „Сурва“ е окончателен. Причината е ясна – кризата с водата и въведеният воден режим. Не е въпрос на желание, а на обективна възможност, по-скоро липсата на такава. Автентичният ритуал „Сурва“ ще се проведе в селата на 13-ти януари вечерта и на 14-ти януари, на който отново могат да присъстват хората и да бъдат част от „Сурва“.

Интервю на Росица АНГЕЛОВА по радио "Фокус"

Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия