Новини
Незабавно ще започне работата по пречиствателната станция на Перник
29.12.2019
Незабавно ще започне работата по пречиствателната станция на Перник. Има много мътна вода от валежите, почистили сме няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към яз. "Студена". Вече имаме машини, имаме проектанти, за да пречистваме по-добре водата и да спестяваме. До 15 дни ще можем да го приключим". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг на кризисния щаб в Перник. Той отбеляза, че ще бъде пуснато чисто ново трасе, което ще бъде финансирано от държавата. Трасето е готово. То ще преминава през имоти на "Стомана". Те ще ги дарят. От утре започва изчистване на трасето на този клон 2. Днес кризисният щаб и кметът ще подготвят доклад за необходимите средства. До два дни ще бъде направено обследване по планината, има вода. До 1-2 дни ще решим как ще докараме водата на яз. "Студена". Ще има среща с хората, които ще направят сондажи. Поне от около 200/300 л/сек дебит от пещерите ще бъде осигурен. 2,2 млн. ще бъдат нужни за новото трасе, то ще е около километър. Ако продължим работа по този кран ще загубим месеци, има десетки кранове в предприятията. Съсредоточаваме се в това да осигурим вода за Перник", заяви икономическият министър. 
Караниколов съобщи, че ще бъде изградена пречиствателна станция с водопровод няколкостотин метра. Ще вкараме пречистената вода в съществуващата пречиствателната станция. От утре започват реалните дейности. Набавени са необходимите материали и оборудване. От няколко дни работим по отстраняването на авариите с верижен багер. Глобалната тема е изместването на водопровода извън "Стомана". Не знаем дали ще остане чугуненият водопровод, не искаме да се увеличи налягането и да се предизвикат още аварии.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че трасето на клон 2 ще бъде направено аварийно. То ще бъде изключено от големия проект, за да няма двойно финансиране. 
"Ще остойностим искането за 68 км. водопроводна мрежа в рамките на града, 15 улици и подмяна на канализационната мрежа в града. Говорим за около 20 млн. лева. Към момента складовете на общината са пълни с водоноски", каза още зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия