Перник сведе глава пред подвига на Ботев

Дата на публикуване: 02.06.2021 14:30
Областният управител на Перник д-р Симеон Василев и неговият заместник Иво Иванов отдадоха почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
Поклонението се състоя пред бюст-паметника на великия поет и революционер. Слово в памет на героите произнесе директорът на Професионалната гимназия по енергийна и минна промишленост, носеща името на революционера.
Признателни поколения отрупаха с цветя паметника на Ботев, край който на стража застанаха облечени в четнически униформи представители на местното дружество „Традиция“. Почетният караул допълниха и ученици от Гимназията по минно дело, които днес имат патронен празник.
Венци и цветя поднесоха областният управител д-р Симеон Василев, кметът на община Перник Станислав Владимиров, председателят на ОбС Димитър Колев, кметът на кв. „Изток“ Десислава Стоянова, представители на политически партии и граждани.
Точно в 12.00 часа сирените в Перник звучаха като поклон пред Ботев и неговите съратници. Всички присъстващи запазиха минути мълчание и застанаха на колене пред подвига на Христо Ботев.
„Христо Ботев се нарежда сред най-изтъкнатите водачи на човечеството, неговият стремеж към прогрес, новаторските му и революционни идеи го издигат до висотата на европейските възрожденци. И днес, Ботевите идеи и послания ни призовават да се борим за изконните ценности на човечеството – свобода, справедливост, независимост. С красотата на своя съдържателен живот, с величието на героичната си смърт, със силата на революционните си идеи, с обаянието на преходната си поезия и публицистика, Христо Ботев е в сърцата на всеки българин“, каза водещата на събитието Соня Станчева.

ГалерияТърсене