Новини
Областният управител даде старт на учение за реакция при земетресение и призова институциите по сигурността в област Перник да продължат своята целенасочена регулярна подготовка
12.07.2018
Учение, свързано с реакциите при земетресение от 6,1 степен по скалата на Рихтер с частични разрушения, се състоя днес на територията на област Перник.
То е съвместно между Единната спасителна система в Областта, сектор "Специализирани оперативни дейности" при Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", доброволното формирование към община Перник, общинската и областната администрация.
Мащабното занятие бе разделено на три части – въведение в зала "Панорама", същински спасителни действия в района на гр. Батановци и разбор с набелязване на конкретни мерки. То е по проект на трансграничния регион Сърбия-България и тества реакциите на двете страни при извънредни ситуации.
Областният управител Ирена Соколова оцени високо инициативата и апелира институциите по сигурността на територията на областта да продължат своята целенасочена регулярна подготовка:
„Чрез превантивната дейност, която осъществяваме всички заедно – Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Перник, ОДМВР, както и всички административни структури на територията на областта, гарантираме сигурността на населението и гражданите, както и високата степен на бърза реакция и подготвеност при извънредни ситуации. Фактът, че днес тук с нас са и колегите от Сърбия показва нуждата от добре отработено взаимодействие, когато това е необходимо". Областният управител припомни и за акцията от края на миналата година, когато пожарникари от общините Трън и Перник спасиха сръбски шофьор на ТИР, надвиснал над моста на разклона за с. Врабча в местността Секирица край Трън. Спасителната акция е продължила близо пет часа, а екипът се е справил адекватно и професионално.
Втората част на учението, продължи в гр. Батановци, където бяха разиграни ситуации при евентуално земетресение и последвали вторични трусове - регистрирани разрушения и наличие на жертви в промишлената зона на бившия циментов завод в града, възникнал пожар вследствие на разлив на гориво, опасност от наводнение и др.
Третата част на занятието обобщи резултатите от него. Бяха набелязани и конкретни мерки за действие.
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия