Новини
Първи Звончарски събор в село Люлин събра майстори от областта и други части на България
08.06.2019

Областният управител Ирена Соколова откри първия по рода си Звончарски събор в с. Люлин.
Губернаторът поздрави кмета на селото Евгени Евгениев, зам.-кметът на Перник Денислав Захариев, жителите на населеното място и останалите организатори на проявата, отбелязвайки:
"С този събор село Люлин дава среща на  участници от различни български райони от страната и чужбина. Тук се демонстрира дълбоката и изконна звънчарска традиция, различни занаяти като плетене, везане на шевица, правенето на маски и костюми, колани и друг реквизит свързан със зимния обичай "Сурва". Нашите празници, песни, танци, музика, занаяти и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Показват богатата духовност и традиции на нашия народ. Целият този колорит ни връща към корените и миналото ни, а това е важно, за да помним кои сме и да знаем накъде трябва да вървим. Желая успех на първото издание на този чудесен събор. Той е една прекрасна възможност да докажем, че тук в региона освен талантливи, сме и добри майстори и творци, че можем заедно да пазим старините и върху тях да изграждаме бъдеще за децата си!".
Соколова благодари на всички участници и изрази радостта си, че сред тях вижда посветени на българското изкуство, народното творчество и занаятите хора. Повечето от звънците и хлопатарите бяха експонирани на дървени стойки, като някои достигаха тежина от 11,5 кг.
Празникът продължи със сурвакарско "наддрънкване", в което се включиха малки и големи сурвакари от района. Наградата за най-звучни звънци получи 8-годишният Виктор Асенов от Земен.
Звончарският събор популяризира звънчарското изкуство от различни български региони, с акцент Граово. На него се представиха и майстори на цървули, калпаци, ямурлуци, носии и сувенири от Пазарджишкия регион.
Замисълът му бе участниците в него да покажат, купят, заменят и демонстрират звук и сила на звънците и прилежащите към тях атрибути - колани и други елементи. Някои от хлопките са на 300 години.

Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия