Новини
В деня на Европа областният управител приветства участниците в състезанието „Европа – нова възможност за моето бъдеще”
09.05.2019
Със състезание - викторина на тема: „Европа – нова възможност за моето бъдеще”, учениците от Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов” в Перник отбелязаха Деня на Европа – 9 май.
Областният управител Ирена Соколова  проследи надпреварата между четирите отбора и аплодира знанията им.
„Още със своето възникване през 50-те години на 20 век Европейският съюз обединява първоначално 6 страни - Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Франция, за да образуват общност за икономическо сътрудничество и мир. На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася прословутата си декларация, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Определят се и общи ценности за държавите членки, които са неразделна част от европейския начин на живот: човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и правата на човека.
Днес е по-важно от всякога младите хора от европейските страни членки, включително и тук в България, не само да познават, но и да са въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, което ще ги направи част от демократичния живот на Европа. Те трябва да участват в европейския дебат за бъдещето на Съюза и да изпитат многообразието и уникалността от това да си гражданин на ЕС.”, приветства в началото Соколова.
На събитието присъстваха още директорът на училището Цветелина Миленова, кметът на квартал “Изток” Емил Костадинов и д-р Красимира Василева – председател на Националното сдружение на българските европейски клубове NABEK.
Традиционно проявата беше организирана от учебното заведение по програма „Училище посланик на Европейския парламент”, в която участва вече трета година. Състезанието показа добрата и целенасочена подготовка на участниците в Евроклуба към ПГТС, които те като младши посланици са натрупали за Европейския съюз и институциите му.
Младежите отговаряха на интересни въпроси за събития, дати и места, свързани с ЕС, неговото възникване, развитие и функционалност.
Отговорите им бяха оценявани от тричленно жури, съставено от техни преподаватели.
Четирите отбора демонстрираха високи познания и получиха като подарък енциклопедии.
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия