Новини
Под патронажа на областния управител Ирена Соколова започна седмица на физиката в Перник
29.01.2019
Под патронажа на Ирена Соколова в област Перник започна седмица на физиката. Събитието предшества финалния кръг на националното състезание "Турнир на младите физици", което ще се проведе в областния град от 1 до 3 февруари.
Проявите свързани с интересния предмет ще продължат през цялата седмица. Центрове на физиката са обособени в четири училища от областта – ПМГ "Христо Смирненски" Перник, ТПГ "Мария Кюри" Перник, ОУ "Христо Смирненски" гр. Радомир и СУ "Васил Левски" гр. Брезник, където преподаватели от Физическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" ще покажат презентации и забавни експерименти. Чрез демонстрации, постери, макети, учениците от прогимназиален и гимназиален етап, ще представят своя поглед и отношение към науката.
 "Физиката е съществена част от нашето общо образование. Природните закони управляват всичко ставащо около нас, ставащо в нас, а също така възможностите и пътищата, по които ние, като живи същества, взаимодействаме с природното и техническото ни обкръжение. Познанието и изучаването на този предмет ни позволяват да вникнем в начина на функциониране на света около нас и вътре в нас. Царицата на науките развива в младите хора логическо и критично мислене, търсенето и откриването на отговори, задаването на нови въпроси и стремеж към яснота.", каза Соколова по време на откриването на седмицата.
Сред гостите на проявата, чийто първи домакин бе ПМГ "Христо Смирненски" Перник, бяха заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, главният експерт в министерството Георги Георгиев, дългогодишният преподавател по физика в Казанлък Теодосий Теодосиев (Тео), представители на РУО Перник, Софийски университет "Св. «Климент Охридски" и училища.
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия