Новини
В Деня на народните будители областният управител и кметът на община Брезник откриха реставриран паметник на Светите братя Кирил и Методий
01.11.2018
В Деня на народните будители, областният управител Ирена Соколова стана част от тържественото откриване на възстановения паметник на Светите братя Кирил и Методий в брезнишкото село Слаковци.
Монументът, който от днес ще краси центъра на населеното място, е единственият такъв в област Перник. Негов скулптор е покойният местен жител Атанас Иванчев (1927 – 1977 г.).
Дълги години творението му е било част от сградата на училището в селото, която преустановява работа в средата на 90-те години. Съвсем скоро група радетели решават с общи усилия да реставрират паметника и да го спасят от разрушение. В благородното начинание се включва и миннодобивна компания, която развива своята дейност в гр. Брезник. С реставрацията се заема Владимир Рашевски.
„В такъв ден като днешния, свързан със спомена за имената на хиляди книжовници, просветители и духовници, село Слаковци ни показва, че тачи и помни своите будители като Атанас Иванчев. Художникът, който е бил постоянно сред хората, изучавал е техните нрави, бит, обичаи и ги е пренасял на платното. И въпреки трудния си живот, Иванчев до последно не спира да твори. Скулптурата му на Св. Св. Кирил и Методий е споменът от него, който трябва да пазите и съхранявате. Вие и децата Ви трябва да сте горди, че тук са живели такива одухотворени и надскочили своето време личности.”, каза в приветствието си Соколова.
След официалната част гостите и жителите на селото поднесоха цветя на монумента и разгледаха експонираната изложба с графики и карикатури на Иванчев.
 
 
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия