Новини
Областният управител Ирена Соколова поздравява жителите на област Перник с Националния празник на Република България - 3 март
03.03.2018
"Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на страната ни от османско владичество!

Трети март е въплъщение на завещаните ни от нашите предци велики ценности - достойнство, сила, родолюбие, единение и отстояване на изконно българското.

Тази дата е паметна и заради упоритостта да се извърви нелекият път на осъзнаването и възкресението на един народ, който близо петстотин години е бил без своя политическа и духовна свобода.

Народ, които има богата култура и традиции, но е подложен да търпи потисничество.

Жертвите от Априлското въстание не са напразни, защото въпреки жестокостите и несправедливостите, свободата възтържествува – Този така жадуван идеал, костващ животите на петнадесет хиляди доброволци, оставили костите си по бойните полета, сражавайки се в Руско-турската освободителна война.

Сред тях са и великите дейци на нашата национална революция. Именити българи, които ще останат безсмъртни, чрез делата си - Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Хаджи Димитър, Любен Каравелов и ред други бележити герои.

Те не са били ограничени и тесногръди еснафи, а широко скроени хора, надарени с разум и нравствена чистота. Отлично са разбирали, че свободата на Родината е немислима без задружие и жертвоготовност и са знаели добре как ще завърши техният живот.

Не са искали нищо в замяна, никакви материални облаги не ги блазнели. Затова и днес са особено ценни и актуални, прекрасните слова на Апостола: „Какво искам повече, като гледам Отечеството си, че ми е свободно! Такова нали ми е предначертанието ми днес за него, не да видя себе си на голям чин, но да умра“.

Тук и сега, ние, признателните потомци, свеждаме глава и коленичим пред подвига на хилядите знайни и незнайни борци за свобода и независимост. Благодарение на тях, я има нашата България, има ни и нас!

Подобни дати не се забравят, те са втъкани в сърцата ни. Длъжни сме да съхраним и помним историята си, за да вървим напред. Наша е отговорността да ценим свободата и мирния съзидателен живот, да опазваме традициите за поколенията.

140 години от Освобождението, е крайно време да осъзнаем, че делението на патриоти и чуждопоклонници, на наши и ваши, е излишно и безполезно. Струва си да загърбим омразата и разединението. Крайно време е да погледнем на прекрасната си Родина с очите на обичащ човек и да работим за нейния просперитет, заедно, както гласи най-емблематичната фраза в Българската история – „Съединението прави силата”!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!"

С тези думи се обърна областният управител Ирена Соколова към присъстващите на тържественото честване на Националния празник на Република България - 3 март.

По традиция празникът започна с шествие от пл. „Св. Иван Рилски“, продължаващо до Двореца на културата. За да отбелажат паметната дата, на събитието присъстваха още народни представители, заместник областните управители Иво иванов и инж. Васил Павлов, кметът на община Перник и нейния екип, представители на териториални структури, политически партии и множество граждани.

Под звуците на химна на Република България, тържествено беше вдигнат националният флаг, а всички присъстващи с едноминутно мълчание сведоха глави в знак на преклонение пред подвига на героите от националноосвободителните борби, отдали живота си за свободата на България.

Празнично слово произнесе и кметът на община Перник Вяра Церовска.

Празничната програма продължи с концерт на Духовия оркестър, Камерен смесен хор "Иван Топалов" и танцовия състав при Ок "Дворец на културата" гр. Перник

Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия
ТГС България - Сърбия
ТГС България - Сърбия