Новини
Продължава активната работа на Областния щаб и отговорните институции във връзка с интензивните валежи
01.12.2017

Областният управител Ирена Соколова е в непрекъснат контакт с Националния щаб, главен комисар Николай Николов, кметовете на общини и населени места и всички отговорни институции във връзка с усложнените метеорологични условия и продължаващите обилни валежи от дъжд.

Актуалната обстановка по данни, предоставени й от ръководителите на териториални звена и дежурните в областния и общинските Съвети по сигурност, към 20 часа е следната:

Наблюдаваните основни язовири са с достатъчен свободен обем и състоянието им  се следи постоянно. През изминалия ден нивото на валежите постепенно се увеличава, като са достигнали следните стойности – язовир Пчелина 28 л./кв.м., язовир Извор 41 л./кв.м., язовир Ярловци 19 л./кв.м., язовир Долна Дикания 12 л./кв.м. и язовир Осломе (Ярджиловци) 26 л./кв.м..

Предоставената на губернатора прогноза от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН предвижда намаляване на количеството на валежите още през тази нощ. През почивните дни ще продължат преваляванията с много по-ниска интензивност.

Получени са сигнали за няколко наводнени мазета, както и за затлачен мост в квартал. Църква на  ул. Владайско въстание, като незабавно е изпратен екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ с тежка техника. Има завирен участък по пътя за село Дивотино. Областният управител има уверението на директора на РД „ПБЗН“ комисар Емил Марков, че в момента е мобилизиран целият наличен състав. В момента работят 7 тричленни екипа и 4 офицери, които разполагат с  6 пожарни коли и 2 оперативни автомобила с висока проходимост. Подсигурен е и състав за смяна в утрешния ден.  По информация на кметовете и общинските дежурни няма подадени сигнали за извънредни ситуации на териториите на общините, с изключение на община Радомир, където е извършено отводняване по сигнал в квартал „Върба“.

Областният управител ще продължи да следи обстановката ежечасно с подаване на информация и координационни действия между всички отговорни лица и институции. Общините участват активно в дейностите по организация превенцията на кризисни ситуации.

Гражданите, желаещи да подадат сигнал, да го направят на тел. 112, за да може единната система да приема, обработва и разпределя бързо информацията по компетентност на дежурните екипи.

 
 
 
 
 
Отговор
 
Препращане
   
 
Търсене
Приемен ден на областния управител
Електронна пощенска кутия
ТГС България - Сърбия
ТГС България - Сърбия